A kritikus szakaszban naponta egy adag alkohol 25 százalékkal emeli
az abnormális formájú ajkak kialakulásának valószínűségét, valamint 12
százalékkal nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál kisebb fejjel
születik a magzat, és 16 százalékkal nagyobb a kockázata a kis
születési súlynak.
Egyénenként változó, hogy mennyi ital hatására alakulnak ki a
tünetek, ennek hátterét még nem ismerik pontosan a szakemberek. A
befolyásoló tényezők között van az anya étrendje, testének
zsírtartalma, valamint a genetikai és a környezeti hatások is. Christina Chambers kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményük
azt az álláspontot támasztja alá, hogy terhesség alatt nincs
biztonságos mennyisége az alkoholnak, várandósságuk idején teljesen
kerülniük kellene a nőknek az alkoholfogyasztást.
Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20120118-az-alkohol-a-terhesseg-elso-harmadaban-a-legveszelyesebb.html |